Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Filter in nieuwsartikelen

12 Blog artikels

Sorteer op:
Campagne SaniMemorix zet preventie van dementie op de kaart

Campagne SaniMemorix zet preventie van dementie op de kaart

Het aantal personen met dementie stijgt van ongeveer 132.000 in 2018 naar 188.000 in 2035, een stijging van 42,7%. Belangrijkste oorzaak daarvan is de stijgende levensverwachting en de vergrijzing van de bevolking. Hogere leeftijd is dan ook de belangrijkste en meest bekende risicofactor voor dementie.

COVID-BOOSTER IN DE APOTHEEK

COVID-BOOSTER IN DE APOTHEEK

De nieuwe varianten van het coronavirus circuleren terug. Vergeet dus niet om u te beschermen tegen ernstige vormen van het virus door u te laten vaccineren. Ook dit jaar kan je bij ons terecht voor een gratis Covid-19-booster aangepast aan de nieuwe varianten. 

13 redenen om dagelijks te wandelen

13 redenen om dagelijks te wandelen

Het vliegt je om de oren: sport is gezond, en we moeten allemaal sporten. Maar sport is vaak tijdrovend en vraagt fysiek veel inspanning. Gelukkig hoeft het niet allemaal zo intens te zijn - gaan wandelen heeft namelijk ook tal van gezondheidsvoordelen, en is heel toegankelijk om mee te starten.

Muggenvrije zomers

Muggenvrije zomers

Elke avond met een bang hartje de lichten van de slaapkamer doven. Zijn ze er of zijn ze er niet? Nee, het gaat niet om denkbeeldige monsters onder ons bed. Het gaat om de meest gehate insecten: muggen. Elke nacht opnieuw leveren gezinnen een strijd tegen een bijna onzichtbare maar luidruchtige vijand. Gelukkig is het mogelijk om je huis vrijwel muggenvrij te maken - en hoe je dat doet, leggen we uit.

Darmkanker

Darmkanker

In Wallonië ondergaat slechts één persoon op de tien, die ouder is dan 50 jaar, een systematisch onderzoek naar dikkedarmkanker, in Vlaanderen zijn dit 5 personen op 10. Nochthans treft deze ziekte 9000 Belgen per jaar en sterven er jaarlijks zo'n 3000 Belgen aan de gevolgen van deze kanker.

Hoe en wanneer je medicatie nemen tijdens de ramadan?

Hoe en wanneer je medicatie nemen tijdens de ramadan?

Tijdens de ramadan kan het lastig zijn om je medicatie op de juiste momenten in te nemen. Bijvoorbeeld als je gewend bent om je geneesmiddelen bij de maaltijden in te nemen. Bovendien kan je lichaam anders reageren op je medicatie, omdat je anders eet en slaapt. Wij kunnen je daarbij helpen…

Alcohol: wat zijn de gevolgen en hoe drink je veilig?

Alcohol: wat zijn de gevolgen en hoe drink je veilig?

Alcohol is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld, maar meteen ook één van de meest besproken dranken. Voor sommigen is het een waar genot, voor anderen een vies goedje. Maar 1 ding is zeker: alcohol dient met mate te worden geconsumeerd, want anders kan je lichamelijk en mentaal schadelijke gevolgen ervaren. Hieronder belichten we de potentiële effecten van (overmatig) alcoholgebruik en hoe u veilig kan drinken.

Antibiotica

Antibiotica

Bacteriën zijn kleine, ééncellige organismen, waarbij de ziekmakende bestreden kunnen worden door juist gebruik van antibiotica.

Wanneer is kinkhoestvaccinatie aanbevolen?

Wanneer is kinkhoestvaccinatie aanbevolen?

Kinkhoest is een erg besmettelijke aandoening van de bovenste luchtwegen. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella Pertussis. Bij het hoesten en niezen verspreidt deze bacterie zich vooral via kleine vochtdruppeltjes doorheen de lucht. Zowel volwassenen, jongeren als baby's kunnen kinkhoest krijgen. Volwassen patiënten vertonen vaak geen tot weinig symptomen in vergelijking met zuigelingen en kinderen.

Longontsteking

Longontsteking

Een longontsteking, ook bekend als pneumonie, is een ontsteking van je longen die meestal veroorzaakt wordt door infecties met bacteriën, virussen of soms schimmels. Zo’n infectie leidt tot de ontsteking van de longblaasjes, waardoor ze zich vullen met vocht of pus. Dit maakt ademhalen pijnlijk en beperkt de zuurstofopname.